Jornada Inicial de la Metròpoli Intel·ligent
#CicleIntelligent Una metròpoli connectada, en xarxa i accessible, que impulsa un progrés sostenible i inclusiu
Ponents
Fundador i president d'Infonomia de Institute of Next, un espai per ajudar a les empreses a pensar en el futur que ve i en com les afectarà. És consultor de grans empreses, i ha dirigit més de 100 projectes sobre creació de cultura i dinamització d'equips d'innovació, especialment, en el sector privat. Ha publicat 32 llibres sobre ciència, tecnologia i innovació, com a motors de transformació de les empreses. Llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona, Master of Science in Information Resources Management per la Syracuse University de Nova York, i Diplomat en Alta Direcció d'Empreses per ESADE, Barcelona.
Andreu Mas-Colell es va doctorar en economia a la Universitat de Minnesota. Ha estat professor a Berkeley, Harvard i a la Universitat Pompeu Fabra. El 2009 i 2010 va treballar com a secretari general de l'European Research Council. Va ser conseller d'Economia del Govern de la Generalitat de Catalunya des de 2010 a 2016 i d’Universitats, Investigació i Societat de la Informació (2000- 2003).
Després de cobrir el Festival de Sitges com a premsa des de 1986, comença a col·laborar amb el mateix l'any 1992, arribant a ser co-responsable de la Secció Anima’t (on coordina algunes retrospectives com les dedicades a Karel Zeman, Jiri Barta o Kichahiro Kawamoto) i programador de Brigadoon, l'espai de cinema de culte i vídeo del certamen (on organitza un homenatge al director italià Lucio Fulci). L'any 1998 passa a ser responsable de programació cinematogràfica de Televisió de Catalunya fins l'any 2013. També el 1988 passa a formar part del Comité de Selecció de Sitges-Festival Internacional de Cinema de Catalunya, coordinant l'any 1999 la retrospectiva del Festival dedicada a Dario Argento.
El 2001 passa a ser Director del Sitges-Festival internacional de Cinema de Catalunya, que a partir de l'any 2009 torna a dir-se Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantastic de Catalunya, incorporant en aquest període seccionis com Orient-*Express, Noves Visions o Sitges Fòrum.
Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Co-Fundador i coordinador del projecte Decidim. Responsable del Canòdrom, l'Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica. També condueix diferents projectes d'innovació i de recerca aplicada entorn a la relació entre tecnologia i democràcia.
Cofundadora i CEO d’Storydata, una startup de comunicació de dades nascuda el 2018, moment en què va decidir deixar la redacció d'El Periódico de Catalunya. Recentment han rebut el Premi de bones pràctiques a la Comunicació no Sexista atorgat per l’Associació Catalana de Dones Periodistes. La startup ha sigut una de 10 escollides entre 105 projectes per formar part de l’ecosistema de Barcelona Activa en un programa de preincubació.
Gestor cultural i treballador públic. Ha exercit en diversos àmbits de l’Institut de Cultura de Barcelona en planificació estratègica, cooperació cultural internacional, programa fàbriques de creació, gestió programa subvencions. Actualment dirigeix els programes culturals propis de l’Ajuntament, com la Quinzena Metropolitana de Dansa.
Presidenta del Fons Nacional d'Innovació Italià (Fons Nacional d'Innovació Italià). Professora honorària a Institute for Innovation and Public Purpose a la UCL London. Membre de la Comissió Europea de la New European Bauhaus High-level Roundtable i del High level Expert del Grup Economic and Societal Impact of Research and Innovation. Líder del projecte DECODE sobre sobirania de dades a Europa. Assessora sènior d'ONU-Hàbitat de ciutats digitals i drets digitals. Exdirectora de tecnologia i innovació digital de la ciutat de Barcelona.
Especialista en processos de transformació empresarial, desenvolupament de negoci i cultura digital. President de la Fundació .Cat, vice-president del Museu Picasso i fundador de RocaSalvatella.
Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974) és llicenciat en Periodisme i màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals. És director editorial dels segells Amsterdam, Ara Llibres i La Casa dels Clàssics, de la cooperativa Som, i president de La Setmana del Llibre en Català, el principal esdeveniment literari i editorial del nostre país.
És doctor en Medicina, especialista en Farmacologia Clínica. Actualment és catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i vicepresident de la Fundació Pasqual Maragall. La seva carrera científica s’ha desenvolupat en el camp de las neurociències (dependència de drogues i cognició).
Josep Maria Martorell és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Informàtica per la Universitat Ramon Llull (URL). Ha desenvolupat la seva carrera professional en el camp de la gestió acadèmica i científica, tant en institucions universitàries com governamentals. Va ser director general de recerca de la Generalitat de Catalunya durant cinc anys. Des d'abril de 2016 és el director associat del BSC.
Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB, va obtenir un diploma en Estudis Avançats a l'Escola Doctoral de Sciences Po a París. Ha treballat per la UNESCO, en el Fòrum 2004 i el Departament de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Barcelona. Compta amb una gran experiència en l'àmbit de la cultura, ha impartit conferències en diferents universitats i actualment és la Directora del CCCB.
Luca Bergamo és un professional de la cultura. Des de 2016 fins a 2021 ha estat vicealcalde i tinent d'alcalde de Cultura de la ciutat de Roma, així com vicepresident de la Comissió de Cultura de CGLU. Anteriorment, va dirigir Culture Action Europe, la xarxa europea més gran del sector cultural, l'Agència Nacional de la Joventut Italiana, el Glocal Fòrum, una fundació que promou el diàleg de pau en àrea de postconflicte. Anteriorment va dirigir Zone Attive, una empresa dedicada a la innovació cultural. I de 1983 a 1993 va treballar en el sector de les TIC amb incursions en la IA.
Arquitecta i cofundadora de 300.000 Km/s, estudi d'urbanisme amb seu a Barcelona que explora els potencials de les dades massives i els nous paradigmes de computació per extreure informació rellevant amb l'objectiu de millorar el diagnòstic territorial, el planejament urbà i la presa de decisions.
Ha col·laborat amb la Diputació de Barcelona, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, elaborant estudis sobre problemàtiques urbanes complexes com la forma de la innovació. La seva activitat ha estat reconeguda amb el Premi Catalunya d'Urbanisme 2020, el Premi d'Urbanisme Espanyol 2019 i el guardó S+T+ARTS Prize de la Comissió Europea.
Investigadora sènior. Analitza com la hiper-digitalització crea formes d’exclusió i inclusió en les nostres societats. S’interessa per grups ‘perifèrics’ de la societat xarxa, com ara la gent gran.
Llicenciat en Història de l’Art (especialitat contemporani) per la Universitat Autònoma de Barcelona. És director del Museu Nacional d’Art de Catalunya des de gener de 2012. Anteriorment, director del Museu Picasso de Barcelona (anys 2006-2012), responsable del Programa de Gestió de les infraestructures culturals i sotsdirector general de museus i promoció del patrimoni cultural al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (anys 2005 i 2006), responsable de Serveis Culturals i cap de programes de la Fundació Caixa Catalunya (2001-2005) i coordinador d’exposicions al MACBA (1996-2000).
Doctora en Química per la UAB i catedràtica del Departament de Química en l'Àrea de Química Orgànica. La seva recerca ha evolucionat des de l’estudi sintètic de molècules petites a macromolècules fins a arribar a la preparació de materials polimèrics, i ha donat lloc a més de 73 articles científics indexats i tres patents. Ha estat cap de la Unitat de Química Orgànica, secretària del Departament de Química, membre de la junta permanent de la Facultat de Ciències i de la Secció de Química i membre de la Comissió de Doctorat del Departament de Química. Actualment coordina un grup de recerca consolidat finançat. Pel que fa a la transferència de coneixement, ha participat en quatre projectes competitius i quinze contractes amb empreses, dels quals s’han derivat 12 patents de propietat industrial.
Tania Adam (Maputo, 1979) és periodista i productora cultural, fundadora de Radio África Magazine. El seu treball explora les migracions, diàspores negres i músiques africanes al llarg de l'Atlàntic Negre. La seva pràctica multidisciplinària injecta sobre el continent africà i heterogeneïtat de la negresa en l'imaginari col·lectiu, amb l'objectiu de donar resposta als interrogants i dificultats que emergeixen de l'encaix social de les cultures i persones afro-diàspores al territori espanyol i europeu.
Moderadores
Jordi Pascual és el coordinador de la Comissió de cultura de l'organització de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) i un dels promotors de la campanya #culture2030goal. És professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya i treballa sobre drets culturals, polítiques locals i desenvolupament sostenible.
Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Co-fundadora de la Fundació Visualització per la Transparència (ViT) que promou les dades obertes i el retiment de comptes de la informació pública. Membre del Consell Assessor de l’Observatori d’Ètica en IA de Catalunya (OEIAC) i del Comitè Ètic de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Periodista especialitzada en ciència, salut i medi ambient de El Periódico de Catalunya. Coordinadora del Projecte PerCientEx, plataforma per donar visibilitat al periodisme científic de qualitat, i membre de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i amb màster en Història de la Ciència, cultura i societat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB).