Metròpoli Cohesionada
#CicleCohesionada Mirada metropolitana des de la cohesió social
Com hauríem d'intervenir les transicions socials per aconseguir una metròpoli equitativa i cohesionada el 2030?
📌 Durant aquesta setmana obrim debats per cada àmbit de la metròpoli cohesionada per tal de reconèixer els temes, els seus enfocaments i descobrir junts la visió i perspectiva de futur.
En aquest debat del tercer àmbit de la metròpoli parlarem dels reptes relacionats amb el reconeixement del treball de cures, la participació i les xarxes comunitàries, les escletxes digitals com a font d’alienació d’alguns col·lectius, i com aquests temes afecten a la cohesió social.
La primera pregunta que ens fem és: Com hauríem d'intervenir les transicions socials per aconseguir una metròpoli equitativa i cohesionada el 2030?
Abans de començar el debat, et convidem a llegir el següent material de referència que et donarà una primera aproximació als reptes:
📑 Polítiques d’acció comunitària, el present i el futur a la regió metropolitana. - Ernesto Morales, director de l'Escola de l'IGOP.
📑 Apunts per millorar des de les polítiques locals en les condicions de vida de les persones immigrades. - Fatiha El Mouali, UAB; Salma Amazian; Instituto de Migraciones - UGR.
📑 El reconeixement del treball de cura - Pilar Carrasquer Oto; Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT), Institut d'Estudis del Treball (IET), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
👇🏽 Per participar en aquest debat:
-
Has de fer servir el apartat 'Deixa el teu comentari'. -
Pots afegir les etiquetes (hashtags) que creguis oportunes al teu comentari amb el símbol #; també pots etiquetar a un altre participant amb @ i el seu nom d'usuari/a. - Quan facis el teu comentari pots posicionar-ho respecte del debat plantejat amb les etiquetes "A favor; Neutral; En contra".
- Pots valorar els comentaris d'altres persones dient "Estic d'acord; No hi estic d'acord" fent clic a les fletxes verda i vermella.
-
Si vols estar assabentat i rebre notificacions d'algun debat, pots seguir-ho fent clic al botó 🔔Seguint - Expressa les teves opinions de manera respectuosa vers la resta de participants.
- Intenta sempre aportar de forma constructiva.
- Fes referència a les teves fonts sempre que et sigui possible.
- A la columna de la dreta pots compartir el debat a les teves xarxes.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
2 comentaris
🗣️ 𝐎𝐛𝐫𝐢𝐦 𝐞𝐥 𝐝𝐞𝐛𝐚𝐭 recordant alguns dels punts clau del debat de la jornada inicial del #CicleCohesionada:
✔️ Què cal canviar en termes econòmics i de relacions laborals per a que hi hagi un reconeixement efectiu del treball de cures? I en relació a les percepcions socials, hi ha voluntat general per aquest reconeixement?
✔️ Les xarxes comunitàries i els programes locals d’integració social estan treballant la soledat no volguda, que creix degut a l’envelliment. Quins beneficis pot aportar l’escala metropolitana a l’hora de tractar aquesta problemàtica creixent?
✔️ El sistema actual de seguretat i atenció social ja no s’adapta a tots els col·lectius ni a les diferents formes d’organització vital i social. Què ha de canviar i com, per a què la població senti que aquests serveis els hi son útils?
✔️ Com pot ajudar la tecnologia a transformar el sistema d’atenció social? I quines son les limitacions d’aquesta mateixa tecnologia?
I, a continuació, et deixem les preguntes i comentaris del públic que es van quedar sense respondre:
🟣 Com podem assegurar que les relacions laborals del sector de les cures siguin legals i assequibles per a qui contracta?
🟣 Com poden arribar els serveis socials a les comunitats que no participen dels processos de creació de polítiques públiques i que es queden fora del disseny de les polítiques?
🟣 Quins efectes estan tenint les proves pilot per a la implantació de la jornada laboral de 4 dies?
T'animem a afegir la teva opinió als comentaris. Digues-hi la teva! 👇🏽
Els canvis socials i econòmics als que ens enfrontem i els nous contextos ens han de fer reflexionar si les estructures que tenim són les més adients per respondre als nous reptes. Hillary Cottam en la seva ponència a la Jornada inicial ja comentava que el actual sistema heredat no és vàlid i que cal repensar les estructures i els serveis socials. Cottam també exposava que els problemes d'avui necessiten que ens movilitzem horitzontalment i disposar d'estructures obertes. La movilitat de la població entre municipis, l'envelliment de la població, la diversitat cultural demanen flexibilitzar els serveis, els models d'atenció i les respostes a les noves necessitats. A més estem en un escenari on la realitat canvia ràpidament i el que era vàlid fa dos anys ja no ho és del tot avui. Estem els serveis socials preparats per a canviar i adaptar-nos ràpidament als nous contextos canviants?
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...