Metròpoli Cohesionada
#CicleCohesionada Mirada metropolitana des de la cohesió social
CAL UN PLA METROPOLITÀ D'HABITATGE?
Continuem el debat entrant en les qüestions clau de l'àmbit habitatge i reconeixement de drets bàsics de la Metròpoli Cohesionada.
📌 La setmana anterior ens ha servit per obrir els debats i definir un “terreny de joc” on centrar els reptes en relació al dret a l'habitatge digne, adequat i assequible des de l’escala de la regió metropolitana.
Material de consulta:
🎥 Testimoni de la Maria Antònia Castellana Tatjé, activista a la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Cardedeu des de fa 10 anys, va col·laborar com a voluntària a la Fundació Arrels i va ser membre de la Comissió que va presentar la Iniciativa Popular al Parlament de Catalunya que va donar lloc a la Llei 24/2015. Actualment, acompanya a persones que es troben en situació de risc de perdre la seva llar i treballa en la Comissió de normativa de la PAH.
📑 Paper de referència: L’accés a l’habitatge a la regió metropolitana de Barcelona. (Enllaç extern) - Jordi Bosch Meda, Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona.
📺 Enllaç als vídeos de la Jornada Inicial del 28 d'abril
📺 Enllaç als vídeos de la Jornada Territorial del 4 de maig
Tres preguntes per obrir el debat:
💡 Quins mínims hauria de contemplar un pla d’habitatge metropolità?
💡 Cal que les noves promocions d’habitatge a l’RMB tinguin un percentatge mínim d’HPO? Quin percentatge?
💡 Quines altres qüestions i temes clau penses que cal tenir en compte per fer front al repte de l'habitatge?
👇🏽 Per participar en aquest debat:
- Has de fer servir el apartat 'Deixa el teu comentari'.
-
Pots afegir les etiquetes ('hashtags') que creguis oportunes al teu comentari amb el símbol #; també pots etiquetar a un altre participant amb símbol @ i el seu nom d'usuari/a. - Quan facis el teu comentari pots posicionar-ho respecte del debat plantejat amb les etiquetes "A favor; Neutral; En contra".
- Pots valorar els comentaris d'altres persones dient "Estic d'acord; No hi estic d'acord" fent clic a les fletxes verda i vermella.
-
Si vols estar assabentat i rebre notificacions d'algun debat, pots seguir-ho fent clic al botó 🔔Seguint - Expressa les teves opinions de manera respectuosa i constructiva.
- Fes referència a les teves fonts sempre que et sigui possible.
- A la columna de la dreta pots compartir el debat a les teves xarxes.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
4 comentaris
A mi m'agradaria saber què poden fer els municipis amb pocs recursos i moltes necessitats com és el cas del meu poble Premià de Mar per solucionar la problemàtica de l'ocupació irregular de pisos per joves extutelats? Per què els municipis han de resoldre els problemes que es generen a Barcelona?
S'ha de generar una oferta d'habitatges públics i socials arreu de l'Àrea Metropolitana que serveixi per diversificar la població arreu del territori, s'ha d'evitar la segregació per barris, però també la segregació que es produeix degut a l'expulsió de la gent que no pot pagar lloguers a Barcelona, i que es veuen expulsades cap a ciutats veïnes.
Els parcs d'habitatges públics i d'HPO han de ser una eina cohesionadora dels territoris, ja que es la manera que té l'administració per diversificar el territori amb criteris socials, i evitar el fenomens de guetos que es produeixen quan només actua el mercat privat d'habitatges a base d'estigmatitzar barris.
Les idees que exposeu són molt interessants i d'alguna manera coincideixen amb algunes intuïcions que han anat apareixent en aquests primers dies de debat. En primer lloc que els preus - i les necessitats d'habitatge en general- fan que les persones es moguin més enllà de Barcelona i més enllà de l'àrea metropolitana estricta i per tant que s’ampliïn els límits de la metròpoli i també l'escala a la qual cal pensar les polítiques d'habitatge. En aquesta escala metropolitana, pot ser que a determinats municipis augmentin els preus de lloguer o hi hagi ocupacions irregulars -sobretot si hi ha habitatges buits- i també pot ser que Barcelona acabi acollint una part de les situacions de sensellarisme que no s'atenen d'altres municipis metropolitans (com deia el @fvalle en un altre comentari). La segona intuïció, per tant, és que tenir problemes compartits no vol dir que tots els municipis els vegin des de la mateixa cara. Això connecta amb la tercera intuïció, que és la dels recursos: si les necessitats es donen a escala metropolitana i per tant els hem de donar resposta a escala metropolitana, segurament caldrà pensar en formes de coordinació administrativa i de redistribució de recursos entre municipis metropolitans. Això val per Premià de Mar, que efectivament és un dels municipis amb un pressupost per càpita més baix de la RMB
Aquesta setmana participarem en el Recompte de persones sensellar a 4 ciutats de l'Àrea Metropolitana (Hospitalet del Llobregat, Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramanet). Serà un moment de poder visualitzar el nombre de persones que pateix exclusió residencial severa, amb totes les vulneracions de dret que esdevenen de no tenir una llar. Moment de poder pensar, plegats, els reptes de ciutats, els reptes de donar resposta a part de la ciutadania.
Caldrà valorar plegats, com donar resposta des de la reacció (emergència) i des de la prevenció (evitant que les persones/famílies hagin de passar la pernocta al carrer).
No es una problemàtica local, és una problemàtica que supera el municipi. Hem de compartir el diagnòstic i el pronòstic. Hem de sumar esforços. Hem de sumar recursos. Hem de donar respostes globals a problemàtiques locals.
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...