Metròpoli Multinivell
#CicleMultinivell Mirada metropolitana des de la governança.
Participació ciutadana i identitats metropolitanes
📌 El terme governança va sorgir de la necessitat d’estendre el debat i la producció de polítiques més enllà dels límits institucionals, fent valer la premissa de que no només es fa política des de l'administració. Però sovint aquest debat segueix custodiat en poques veus i pot quedar focalitzat en la defensa d’uns interessos determinats, deixant fora una part important de la ciutadania i les necessitats i problemes que els interpel·len. Per aquest motiu també es van desenvolupar diverses eines, sectorials o integrals, per a fer realitat la participació ciutadana. No obstant, la successió d’aquests processos i l’experiència dels anys ha fet emergir els seus condicionants, limitacions i exclusions. Ja sigui en termes de la petita escala de molts processos (poca participació, que deslegitima els resultats) o de la repetició dels perfils de ciutadans que hi participen, sense poder arribar a d’altres perfils que per logística o dificultat d’accés acaben per no participar. A més, en tots ells sempre hi trobem un referent institucional. Però què passa si es volen endegar processos de participació ciutadana en entorns com l’àrea o la regió metropolitana, en què el referent institucional no és especialment conegut o bé, directament no existeix aquest referent institucional?
Preguntes per obrir el debat:
💡 Què podria aportar la participació ciutadana al procés de construcció metropolitana?
💡 Com es poden generar processos de participació ciutadana a escala metropolitana quan manquen referents institucionals (RMB) o bé es desconeixen (AMB)?
💡 Es pot combinar la participació a escala local amb participació a escala metropolitana? Es podrien fer processos coordinats des d’una escala metropolitana i amb una execució local?
💡 Cal un sentiment de pertinença a la metròpoli per a que un procés de consulta ciutadana a escala metropolitana tingui prou participació?
💡 Com assegurar que els processos de participació incorporin totes les veus i que contemplin el dia a dia de les persones
💡 Com aconseguir una participació equilibrada i representativa en el territori i entre els territoris que configuren la RMB?
Material de consulta:
📑 Paper de referència: Participació ciutadana metropolitana - Consol Prados, sociòloga.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Compartir: