Metròpoli Cohesionada
#CicleCohesionada Mirada metropolitana des de la cohesió social
QUIN HA DE SER EL MODEL DE GESTIÓ DE L'AIGUA I L'ENERGIA A L'RMB?
Continuem el debat entrant en les qüestions clau de l'àmbit habitatge i reconeixement de drets bàsics de la Metròpoli Cohesionada.
📌 La setmana anterior ens ha servit per obrir els debats i definir un “terreny de joc” on centrar els reptes en relació a l'aigua i l'energia com a drets bàsics des de l’escala de la regió metropolitana.
Material de consulta:
🎥 Testimoni de la Laia Forné Aguirre, sòcia i cofundadora de La Hidra Cooperativa. Sociòloga, especialitzada en planificació urbana, democràcia i bens comuns, també des d’una mirada feminista. Assessora de l’àrea de Participació del Ajuntament de Barcelona entre 2015-2019.
📑 Paper de referència: ¿Hacia sistemas multinivel de garantía de ingresos? - Manuel Aguilar Hendrickson, Universitat de Barcelona.
📺 Enllaç als vídeos de la Jornada Inicial del 28 d'abril
📺 Enllaç als vídeos de la Jornada Territorial del 4 de maig
Tres preguntes per obrir el debat:
💡 Com poden conviure diversos models de gestió de l’aigua i l’energia per garantir el seu accés?
💡 Un sistema de rendes garantides complementàries ja ens serveix per assegurar l’accés a drets bàsics?
💡 Quines altres qüestions i temes clau penses que cal tenir en compte per fer front al repte de la democratització de l'aigua i l'energia?
👇🏽 Per participar en aquest debat:
- Has de fer servir el apartat 'Deixa el teu comentari'.
- Pots afegir les etiquetes ('hashtags') que creguis oportunes al teu comentari amb el símbol #; també pots etiquetar a un altre participant amb el símbol @ i el seu nom d'usuari/a.
- Quan facis el teu comentari pots posicionar-ho respecte del debat plantejat amb les etiquetes "A favor; Neutral; En contra".
- Pots valorar els comentaris d'altres persones dient "Estic d'acord; No hi estic d'acord" fent clic a les fletxes verda i vermella.
- Si vols estar assabentat i rebre notificacions d'algun debat, pots seguir-ho fent clic al botó 🔔Seguint
- Expressa les teves opinions de manera respectuosa i constructiva.
- Fes referència a les teves fonts sempre que et sigui possible.
- A la columna de la dreta pots compartir el debat a les teves xarxes.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
PRIMERA PREGUNTA:
cal tenir en compte que:
-les característiques del servei de l’aigua fan que no puguin conviure diversos models de gestió donat que el servei és un monopoli natural. Això vol dir que no poden co-existir diferents empreses, fet que fa que la regulació i control de l’operadora quelcom essencial per evitar pràctiques abusives
-l’aigua és un dret humà reconegut per l’ONU. Des del nostre punt de vista la gestió d’un dret humà no pot incloure el benefici privat
-El reconeixement del dret humà inclou la participació ciutadana com a necessària perquè la gestió vetlli pels interessos comuns. Des del nostre punt de vista la fiscalització i la coproducció de política pública amb la societat civil és bàsica per assegurar l’interès comú, com és l’accés universal a l’aigua
-L’últim informe de l’ex-relator de la ONU pel dret humà a l’aigua apunta als riscos per la garantia d’accés a l’aigua que implica la privatització, que son (1) maximització de beneficis (2) riscos de captura del monopoli natural (3) desequilibri de poder entre sector públic i privat
Per tot plegat, la millor opció per poder garantir l’accés a l’aigua és apostar per una gestió pública (metropolitana o permetre que els diferents municipis recuperin la seva competència en aigua per impulsar gestió directa municipal) i democràtica, que recuperi el control i govern del servei amb eines per possibilitar una governança compartida amb la ciutadania com és un Observatori Metropolità de l’Aigua.
Carregant els comentaris ...