Metròpoli Multinivell
#CicleMultinivell Mirada metropolitana des de la governança.
Polítiques metropolitanes innovadores? Laboratoris, experimentació i escala
📌Fa anys que diversos estudis, entre ells el de Barris i crisi, han demostrat l’existència de segregació territorial a l’àrea i la regió metropolitanes. Les diferències socioeconòmiques entre la població d’alguns barris de l’RMB s’estan aguditzant progressivament, i està creixent el nombre de barris dels anomenats “segregats”. Aquest fenomen urbà és causa i/o conseqüència de la mobilitat residencial de la població. Però també hi contribueixen altres factors relacionats amb desigualtats territorials diverses: des de la capacitat de recaptació dels ajuntaments, fins a l’accessibilitat a la mobilitat, l’accés a l’habitatge, etc.. Aquests factors acaben configurant l’anomenat “efecte barri” sobre el desenvolupament personal, i, per tant, reproduint iniquitats i impactes negatius en la qualitat de vida de la seva població. Aquest és, doncs, un dels reptes més importants i específics de les polítiques socials d’escala RMB, i pel que cal treballar tant des dels governs i administracions locals, metropolità i autonòmic, com des de la societat plural, el que conforma el govern multinivell i els instruments de governança. La coordinació i cooperació entre tots aquests agents polítics, socials i econòmics es fa imprescindible. Així com també serà necessari trobar noves fórmules de col·laboració per a les polítiques que hagin de ser d'abast de regió metropolitana. Quines poden ser?
D'altra banda, la dificultat dels reptes comuns a tota l'RMB apunta cap a la necessitat de trobar noves formes de fer polítiques, en la línia de la innovació en polítiques públiques que ofereixen eines com els laboratoris ciutadans, els laboratoris de ciència i avaluació de polítiques públiques, i els plantejaments de prototipatge i experimentació en l'actuació pública. Com poden contribuir aquest tipus d'eines en la coordinació i el disseny de polítiques d'abast de regió metropolitana?
Preguntes per obrir el debat:
💡 Com incorporar la necessària escala de barris en la diagnosi i el disseny de polítiques metropolitanes? Com transformar bona part de les polítiques existents per a treballar aquesta escala en qualsevol planificació que es dugui a terme?
💡 Com transformar els sistemes d’informació existents per a incorporar l’escala de barris i poder atendre millor aquestes desigualtats?
💡 Com es poden combatre la segregació urbana i les desigualtats entre barris de l’RMB? Per a co-crear i dur a terme polítiques conjuntes calen nous mecanismes de governança política i social que abastin tot el territori?
💡 Com coordinar l’actuació de municipis amb situacions d’equitat i interessos tan diferents a l’RMB? Quins incentius i frens hi ha en joc? Quins interessos compartits?
💡 La innovació i experimentació en polítiques públiques ofereix alguna opció per a ecosistemes de poder molt atomitzat?
Material de consulta:
📑 Paper de referència: Dades i polítiques basades en l'evidència - Gonzalo Rivero, Investigador Social
📑 Paper de referència: Polítiques innovadores per a l'RMB - Anna Segura (Investigadora Innovation Growth Lab) i Albert Bravo-Biosca (Director Innovation Growth Lab)
📑 Article d'interès: “Governança participativa per a la innovació social”, d'Ariadna Manent i Fernando Fantova, blog La llei d’Engel, 19 de novembre 2021.
📸 Foto: 'Vista general del carrer Joaquim Valls amb gent de totes les edats anant i venint'. Autoria: Edu Bayer.
👇🏽 Instruccions per participar:
- Aporta les teves reflexions i propostes a l'apartat "deixa el teu comentari" del final de la pàgina.
- Si vols, menciona algú amb @ i afegeix hashtags dels temes amb #.
-
Si vols estar assabentat de l'evolució del debat i rebre notificacions, clica al botó 🔔Seguint (a dalt a la dreta)
S'està avaluant aquesta proposta
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Més preguntes del públic:
🟣 Les diferents capacitats dels municipis per enfrontar els problemes de vulnerabilitat i desigualtat i, també, la dissociació entre política i poder, acaben convertint les administracions en simples “gestors de la pobresa” (“administració fallida”, que ha dit la Laia Ortiz) que no són capaces de trencar les dinàmiques existents que persisteixen des de fa molts anys? (Ernest Ruiz)
🟣 Quins mecanismes creieu que hi ha per trencar aquesta dinàmica de persistència/permanència de la vulnerabilitat/desigualtat? (Ernest Ruiz)
🟣 El programa de remodelació de barris liderat per la Generalitat amb convenis amb ajuntaments, ha suposat una inversió de 600 milions € i substituir 8.800 habitatges. Sant Cosme va ser el primer i es van refer tots els habitatges de pocs anys (Pere Serra)
T'animem a afegir la teva opinió als comentaris. Digues-hi la teva! 👇🏽
Carregant els comentaris ...