Metròpoli Multinivell
#CicleMultinivell Mirada metropolitana des de la governança.
La governança de les grans infraestructures de transport
📌La discussió sobre la competitivitat i la coordinació de les infraestructures de transport ens remet a la governança de les infraestructures, als processos de presa de decisió i als models de cooperació institucional i cooperació públic-privada.
La visió més compartida avui a Europa és a favor d’una governança territorial que faciliti:
-
una major coordinació pública de la planificació de les infraestructures, en tant que bens públics, -
una major competència en l’explotació i gestió dels serveis per part d’empreses publiques o privades, en un marc regulador que tendeix a internalitzar els costos socials i ambientals derivats del transport.
La planificació pública centralitzada de cada sector per separat, ports, aeroports i ferrocarrils, no garanteix la coordinació intermodal ni la coherència amb les estratègies de desenvolupament urbanístic o de protecció ambiental en un lloc determinat com el Delta del Llobregat. I durant anys ha estat una constant reivindicació la major implicació de les administracions públiques locals i regionals, de les empreses i la societat civil, en la gestió i planificació de les grans infraestructures d’interès general a Catalunya.
Preguntes per obrir el debat:
💡 A través de quines mesures – tècniques, financeres, jurídiques – podrien avui coordinar-se el Port de Barcelona, l'Aeroport del Prat i els diferents operadors ferroviaris per tal que la regió metropolitana tingui la màxima capacitat d'atracció i connexió de la manera més eficient i sostenible possible?
💡 Com transformar els sistemes d’informació existents per a incorporar l’escala de barris i poder atendre millor aquestes desigualtats?
💡Fins a quin punt, una major eficiència i coordinació de les grans infraestructures disminuiria la necessitat d’ampliar la seva capacitat?
💡 Els actuals processos de reflexió i mecanismes de cooperació institucional i participació de la societat civil en les decisions estratègiques de l'aeroport, la xarxa ferroviària d’ADIF i el port són suficients? Com es podrien ampliar i aprofundir? Quins altres actors i veus haurien d’estar representats?
👇🏽 Instruccions per participar:
- Aporta les teves reflexions i propostes a l'apartat "deixa el teu comentari" del final de la pàgina.
-
Si vols, menciona algú amb @ i afegeix hashtags dels temes amb #. -
Si vols estar assabentat de l'evolució del debat i rebre notificacions, clica al botó 🔔Seguint (a dalt a la dreta)
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
4 comentaris
Aquestes han estat les preguntes i comentaris del públic de les jornades que hem organitzat en relació a aquest tema de debat:
🟣 Amb el context que dona la COP 26 i els objectius de descarbonització, quin paper tenen els Trens nocturns? Fins fa pocs anys, els trens internacionals directes: BCN-Zurich (Geneve, Lausanne, Berne) / Milà / Paris. I trens nacionals: BCN - Sevilla (Cádiz) / Màlaga
🟣 Després de les explicacions del marc legal i i titularitat, existeix cooperació entre elles i entre el interès privat i les administracions? Creuen els panelistes que és necessari el PEMB? Evitaria les veus crítiques? (Guillem Maragall)
🟣 Davant de dos possibles models d’interrelació port i aeroport, per quin apostem? (Javier Ortigosa):
a. un amb una ciutat aeroportuària molt logística, més càrrega logística aeroportuària, i un vial segregat de camions que connecti Zona Franca i Aeroport.
b. un seguint la transformació del carrer A, crear una avinguda urbana potent, amb transport públic, amb activitat econòmica des de Drassanes fins la T2, amb una ciutat aeroportuària de serveis i empreses.
🟣 Bon dia!...m'agradaria formular una pregunta als ponents: Com creuen que afectarà a la planificació i gestió de les infraestructures el context d'emergència climàtica actual? (Marta Guillaumes)
🟣 Daniel Rodriguez, del BSC: Del Port de Barcelona, si he sentit bé, s'ha dit que contribueix amb un 10% de les emissions totals de la ciutat. Del PMQAB15, el port contribueix en un 46% del total d'emissions de NOx, i un 52% en PM10. A que es referia quan s'ha dit aquest 10% de contribució del Port?
🟣 Si no podem tenir la T Mobilitat... com podem pensar amb adquirir una targeta Barcelona-Singapur? (Oriol Bassa)
🟣 Incidents com el del vaixell Ever Given al canal de Suez o el tancament de ports a Xina per la COVID, han posat de relleu algunes fragilitats. Quines mesures cal emprendre per a minimitzar futures afectacions? (pregunta d’Andreu Ullied)
🟣 Realment la coordinació de les Administracions (local, Generalitat i Estat) és complexa: recordeu el tancament del tram del tren de la costa Salou - Cambrils - Vandellós tancat. Salou, més de 600.000 viatgers/any) (Carlos Ortí)
🟣 Si volem un país cohesionat, jo crec fermament en els aeroports de Girona i Reus (i també el d'Alguaire) (Joan Ferrer)
🟣 Això que diu el ponent NO es cert: https://www.sostenible.cat/reportatge/quant-contamina-el-port. Segons qui fa l'estudi surt una cosa o una altra. https://www.naciodigital.cat/noticia/185284/port-barcelona-mes-contaminat-europa-culpa-dels-creuers (Oriol Bassa)
🟣 La necessitat de noves infraestructures públiques metropolitanes per implantar la mobilitat com a servei descarbonizat. "eMaaS". (Jordi Sala)
🟣 Benvolguts. Des de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Dept. Acció Climàtica Generalitat estem a punt de presentar un estudi sobre la vulnerabilitat de les infraestructures viàries i ferroviàries als impactes del canvi climàtic a Catalunya. (Ester Agell)
🟣 Molt interessant "el debat". Unes presentacions molt clarificadores. (Assumpta Bailac)
T'animem a afegir la teva opinió als comentaris. Digues-hi la teva! 👇🏽
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...