Metròpoli Multinivell
#CicleMultinivell Mirada metropolitana des de la governança.
Quant a aquest procés
Una metròpoli amb una governança en xarxa, complexa i consensuada
Benvinguda al Cicle de la Metròpoli Multinivell.
☝🏽Què entenem per Metròpoli Multinivell?
Entenem la mirada multinivell a la metròpoli com la que es fixa en la coordinació entre els diferents nivells de govern que actuen sobre el territori metropolità així com la coordinació amb els agents socials i econòmics de la regió. Aquesta convivència d’escales, des del barri fins a l’àmbit supraestatal, recomana adaptar els mecanismes de governança per tal que es prenguin les decisions i s’executin cadascuna en el nivell més adequat, mantenint la coordinació i coherència.
"El ràpid creixement dels entorns urbans en el darrer segle i el que es preveu en el futur han portat a encunyar expressions com que anem cap a un “planeta de ciutats”. Les aglomeracions urbanes prenen protagonisme geoestratègic als estats-nació i s’arriben a conformar fins i tot de manera transfronterera."
Jordi Martí i Grau, president de la Comissió Executiva del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
"La regió metropolitana de Barcelona és una xarxa de ciutats, una ciutat de ciutats. Una xarxa policèntrica i amb múltiples nivells de relació que s’ha de poder gestionar millor."
🔎On posem el focus?
En el debat sobre la governança metropolitana i els possibles mecanismes de què els agents polítics, socials i econòmics es vulguin dotar, des dels més flexibles i puntuals fins als més consolidats, que serveixin per a l’actuació conjunta i coordinada en els àmbits que ho requereixin a l’escala de regió.
"Es tracta d’un doble repte, perquè a la necessitat de donar resposta a la gran Barcelona del futur immediat hem de sumar el respecte per les diversitats dels municipis que la integren, de la seva ciutadania i, fins i tot, dels seus entorns i ecosistemes."
"Cal impulsar les transformacions i transicions que venen de forma conjunta, fent un ús intensiu del diàleg i la concertació territorial entre actors diversos, com la que s’impulsa d’aquest procés de reflexió estratègica que ara es duu a terme."
En l’ecosistema d’organitzacions, n’hi ha tant de públiques com privades, disposades a treballar la coordinació en aquesta escala, amb les formes i mecanismes consensuats més oportuns, amb col·laboració i cocreació entre agents així com amb la participació ciutadana, enteses des del compromís de fer ciutat entre totes i tots. Promoure i construir una visió col·lectiva metropolitana és una de les finalitat dels plans estratègics de 3a generació.
"La regió metropolitana suma no només en població sinó també en infraestructures estratègiques, hubs industrials, oferta turística, espais naturals... Una extensa llista de cartes de primer nivell per a jugar en aquesta lliga de les grans metròpolis del món."
Pere Navarro Morera, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca
Com a eix transversal, un dels focus de treball és recollir i articular les necessitats de coordinació i col·laboració que sorgeixin en les altres ciutats per tal de construir i comunicar un relat conjunt sobre la governança a l’RMB i establir una priorització de projectes comuns.
"Necessitem més que mai polítiques valentes i aplicables, que millorin la vida quotidiana de les persones. El territori que envolta Barcelona afronta reptes inajornables que ens són comuns i que exigeixen grans consensos per avançar."
Olga Arnau i Sanabra, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
Avançar cap a la metròpoli multinivell requerirà disposar d’un relat conjunt sobre els vincles actuals dels territoris de l’RMB, les necessitats de coordinació i els beneficis d’una co-governança metropolitana, amb els mecanismes consensuats més útils i eficaços. Així com disposar d’informació i dades específiques, tant a escala municipal com metropolitana (AMB i RMB) que puguin dotar d’evidència empírica les polítiques i les àgores de participació ciutadana i de governança d’agents, en qualsevol escala.
"Perquè aquest procés de reflexió i de prospectiva acabi sent satisfactori, caldrà la integració activa i en pla d’igualtat de tots els actors polítics, socials i econòmics que operen en aquesta regió."
Jaume Collboni Cuadrado, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona
Compartir: