Jornada Inicial de la Metròpoli Resilient
#CicleResilient Una metròpoli amb les necessitats bàsiques garantides, més saludable i adaptable davant els riscos i les incerteses
Ponents
Especialista en el món de l’empresa i la sostenibilitat, ha ostentat càrrecs de representació empresarial en òrgans d'àmbit català i espanyol com el Consell de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Consejo Nacional del Agua.
Llicenciada en ciències físiques per la Universitat de Barcelona, amb formació en modelització atmosfèrica per la UPC, i en química de l’atmosfera per la UNED. Màster en medi ambient i energia per l’Institut Català de Tecnologia (ICT) en el marc del programa del Fons Social Europeu. També ha cursat formació en lideratge públic per l’IESE, i en col·laboració pública-privada per ESADE.
És membre del consell executiu de la Fundación Renovables, vocal del Consell Acadèmic de l’Associació Empresarial per a l’Impuls del vehicle elèctric AEDIVE, i membre del Consell Rector de la cooperativa energètica ciutadana ‘Som Energia’, alhora que participa en el grup de treball ‘Energy Democracy’ de l’European Climate Foundation representant a la Fundación Renovables.
Entre els anys 2011 i 2016 va ocupar la direcció general de Qualitat Ambiental, entre els anys 2016 i 2018 va dirigir l’Institut Català d’Energia, i fou presidenta de l’associació d’agències d’energia de l’ estat espanyol, ENERAGEN.
Professor universitari, expert internacional en Smart City humana, expert en ciutats i territoris de demà, i cavaller de l'Orde de la Legió d'Honor. Carlos Moreno treballa en els camps de la docència, la investigació, l'empresa, la indústria, explorant diverses disciplines i camps, convençut que la innovació neix de la seva interacció. Ha desenvolupat el concepte de la "ciutat dels 15 minuts". Ha exercit de conseller especial d'Urbanisme per l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, a més de ser director científic de la càtedra Emprenedoria, Territori i Innovació a la Universitat de la Sorbona.
Llicenciada en Medicina, doctora en salut pública, especialista en medicina preventiva i salut pública i en medicina familiar i comunitària. Treballa a l'Agència de Salut Pública de Barcelona des de 1986 (actualment és la gerent) i és professora Associada de la Universitat Pompeu Fabra. Directora de la revista espanyola Gaceta Sanitaria de 2010 a 2016. Ha treballat en diferents camps de la salut pública. La seva àrea de recerca és l'estudi dels determinants socials de la salut, liderant dos grups d'investigació sobre aquest tema i diversos projectes nacionals i internacionals i havent publicat més de 400 articles científics. Pertany a la Xarxa de científiques comunicadores de El Periódico on publica articles de divulgació científica.
És director de Disseny Estratègic de Vinnova, l’agència d’innovació del govern suec. Entre els seus anteriors rols de lideratge s’inclouen Arup, Future Cities Catapult, Fabrica, SITRA i la BBC. És professor a l’escola d’Arquitectura i Disseny d’Oslo, professor visitant a la UCL IIPP i Design Academy Eindhoven i professor adjunt a RMIT.
Estudiant d'Enginyeria dels Materials, és portaveu del moviment Fridays for Future Barcelona des del març de 2019. Han celebrat manifestacions, xerrades i reunions per fer pressió a les institucions i a les empreses per tal d'aturar la crisi climàtica existent. Aposten actualment per un model que prioritzi la vida i que posi al centre la justícia climàtica en totes les seves accions.
Arquitecte (UNLP, 1989) especialista (UBA, 1994) i doctor (UPC, 2009). Professor i investigador a les universitats La Salle – Ramon Llull i Tecnològica Nacional (AR). Ha estat responsable de formació i és avaluador acreditat de la certificació VERDE de Green Building Council Espanya. Es va especialitzar en anàlisi del cicle de vida dels edificis, materials i tecnologia de construcció.
Experta en ecologia política i en planificació mediambiental i urbana. És investigadora ICREA i directora del Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ), vinculat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA – UAB), on lidera un equip interdisciplinari d’investigació pioner en qüestions de justícia mediambiental urbana. També és investigadora associada a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). La seva recerca se situa en la intersecció entre la planificació urbana, la desigualtat social i els estudis sobre el desenvolupament, des d’on estudia maneres de construir ciutats més saludables, socioeconòmicament justes i ecològicament sostenibles. En el seu treball de camp ha estudiat les dinàmiques de barris marginals de diverses ciutats d’Europa, Amèrica del Nord i del Sud, Sud-àfrica i el Sud-est Asiàtic i les seves transformacions urbanes i ambientals. Doctorada al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i també ha cursat estudis superiors a les universitats de Harvard, la Sorbona i Sciences Po. Publica la seva recerca en revistes de estudis urbans, geografia critica, salut publica, i sostenibilitat urbana. També col·labora amb entitats ambientals i municipals a Barcelona, Catalunya, Europa i EE.UU.
Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Va néixer a Manresa, ciutat de la que va ser Alcalde. Va ser Conseller de la Generalitat amb en Pasqual Maragall. Professionalment ha treballat a Barcelona però també al Regne Unit, Xile i Mèxic. En l’àmbit públic com en el privat. Actualment és el director general de Mercabarna, la ciutat alimentaria de Barcelona.
Enginyera de Camins, Canals i Ports, ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la mobilitat i el transport, tant en consultoria privada com en organismes públics. Ha treballat principalment en la planificació de transports, desenvolupant plans i estudis de mobilitat, de trànsit, plans sectorials de transport o plans de millora de serveis, entre altres.
Narcís Berberana, conseller d’empreses a Xile i Espanya i Chief Strategist Officer a Agbar. És ferm defensor de la necessitat de transformació estratègica davant el canvi climàtic. A la COP24 Katowice ONU Momentum for Change va premiar la Biofactoría per l’aportació en Salut Planetària, entre més de 700 projectes mundials presentats.
Arquitecte llicenciat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Actualment, és cofundador de 300.000 Km / s i professor visitant a l’EPFL de Lausana. Com a cofundador de 300.000 Km / s, té una sòlida experiència en l’ús de noves formes d’informació per abordar els reptes urbans i territorials contemporanis. És pioner a Espanya en l’ús de dades obertes per a polítiques urbanes. És membre associat de l'Open Data Institute. Ha impartit conferències a prestigioses institucions acadèmiques d’arreu d’Europa (TU Braunschweig, Welsh School of Architecture, Institute of Advanced Architecture, UPC Foundation, entre d’altres). Ha escrit diverses publicacions científiques i altres articles per a un ampli públic publicats en revistes i mitjans de comunicació nacionals i internacionals rellevants.
Compta amb més de 15 anys d’experiència en la promoció de polítiques locals i del desenvolupament urbà sostenible. Ha coordinat projectes de divulgació urbana a diversos països del món, entre els quals Colòmbia, Brasil, Kenya, Estats Units, Xina i Itàlia. Formà part del procés d’elaboració de la Nova Agenda Urbana com a responsable de mobilització i participació dins el Secretariat Habitat III de les Nacions Unides. Actualment lidera les relacions externes i la gestió de projectes del programa de resiliència urbana d’ONU-Habitat, a l'oficina de Barcelona.
Llicenciada en Economia i Diplomada en Relacions Internacionals, i formada en Direcció i Gestió d'ONG's per ESADE. Té llarga experiència en el món de les entitats no lucratives i de l'economia social i ambiental. Actualment ocupa el càrrec de Direcció de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, des d'on promou, entre d'altres, el portal de voluntariatambiental.cat, la campanya setmananatura.cat o la ultracleanmarathon.cat
Doctor en Bioestadística i investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona, on ha dirigit projectes d’investigació sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica, el soroll o la calor en la salut humana.
Doctor en enginyeria química i ambiental i MBA. Des de desembre de 2020 és Director de Transició Ecològica i Justa a Aigües de Barcelona. Prèviament ha exercit diverses funcions en l’àmbit de la innovació en aigua i sostenibilitat, inclòs el lideratge de la Direcció Tècnica del centre tecnològic Cetaqua.
Moderadores
Lleidatana, amb estudis en filologia catalana i llicenciada en periodisme, fa molts anys que es dedico a la informació relacionada amb el medi ambient, actualment en els informatius de TV3 però també ha treballat en programes com Espai Terra, Viure Catalunya o De la Terra. És autora de diversos articles de divulgació científica i ambiental, i també sobre el canvi climàtic, i autora de diversos llibres entre els que destaquen “Explora Catalunya amb Cori Calero” i “Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic, conèixer-lo per combatre’l” (aquest últim publicat fa només 3 mesos) .
Periodista de La Vanguardia especialitzat en informació sobre infraestructures, mobilitat i urbanisme. Redactor de la secció Vivir des de 2015, prèviament va passar per la Cadena SER i el diari Público, i està vinculat a diferents projectes d’informació local al Baix Llobregat.
Geògraf i Climatòleg per la Universitat de Barcelona. Meteoròleg de RAC1-RAC105. Anteriorment, al Diari ARA i al Servei Meteorològic de Catalunya. Col·laboracions en mitjans locals com el diari "El 9 NOU", Ràdio Silenci o Vallès Oriental Televisió. President de l'Associació Meteorològica de l'Alt Congost i membre de la Xarxa d'Observadors Meteorològics d'Osona.