Metròpoli Cohesionada
#CicleCohesionada Mirada metropolitana des de la cohesió social
Quant a aquest procés
Una metròpoli acollidora, en xarxa i accessible, que impulsa un progrés sostenible i inclusiu.
Benvinguda al Cicle de la Metròpoli Cohesionada!
☝🏽 Què entenem per Metròpoli Cohesionada?
Una metròpoli on la qualitat de vida es fa palesa en la garantia dels drets bàsics per a tothom, en la reducció de la segregació urbana i en el reconeixement de les diferents realitats i vivències que hi conviuen.
"Es tracta de la mirada a la metròpoli que aborda una les qüestions clau per al benestar, com és l’accés a l’habitatge, possiblement l’element que més condiciona les possibilitats de progrés de les persones i que s’ha de planificar a escala metropolitana."
Jordi Martí i Grau, president de la Comissió Executiva del PEMB
"Cal afrontar amb valentia les desigualtats socials i la segregació territorial en àmbits tan essencials com l’habitatge, la integració de barris o la defensa dels drets socials. Parlar de cohesió social és parlar de drets."
🔎 On posem el focus?
En la garantia d’accés a un habitatge digne, adequat i assequible, amb una distribució residencial equilibrada que permeti la trobada amb l’altre en un espai públic de qualitat i faciliti el reconeixement de la diversitat com un element enriquidor i atractiu de la vida urbana.
"L’accés a l’habitatge és, certament, un problema endèmic en el nostre país que fa dècades que dura, i que posa l’alarma en la necessitat de polítiques efectives per arribar als nivells europeus."
Francesc Colomé i Tenas, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
"La Covid també ha posat en evidència les desigualtats als barris més vulnerables, on hi ha major densitat de població, on hi ha més proximitat física, on hi ha més habitatges més petits, etc. Cal tornar a donar un impuls als pobles i barris de les nostres ciutats metropolitanes."
Lídia Muñoz Cáceres, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat
L’educació és el millor puntal per assolir aquesta cohesió social, però també hi contribueixen altres elements que tenen un desenvolupament propi de l’escala metropolitana com són l’estructura urbana i les seves interconnexions, o la mobilitat. Altres elements que també haurien de tenir aquest desenvolupament a escala de la ciutat real són certs mecanismes de garantia de rendes i els serveis d’atenció social.
"La capacitat per atraure activitat econòmica afavorida per la tecnologia digital, i la creixent complexitat i diversitat d’usos del sòl urbà imprimeix tensió i posa a prova la capacitat de convivència d’un espai que té dimensió metropolitana."
Javier Pacheco Serradilla, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya
Una metròpoli que, partint de l'equitat de gènere, doni facilitats per a la conciliació familiar i laboral, i on els seus actors socioeconòmics reconeguin la importància del treball de cures i el valorin en conseqüència.
"L’estratègia de futur ha de ser transformadora des d’un lideratge local, posant el focus en la garantia d'ingressos per a una vida digna i el dret a l’habitatge; polítiques d’acció comunitària per a unes societats cohesionades i resilients; un sistema públic de cures en la comunitat que posi la sostenibilitat de la vida en el centre."
Una metròpoli inclusiva i acollidora que doni resposta a la població que es troba en pitjors condicions de partida, per tal de proporcionar-los oportunitats, i que fa un esforç perquè els col·lectius més vulnerables no quedin alienats en els processos de transició.
"Volem ser coprotagonistes del present i del nostre futur immediat, alquimistes de noves propostes per fer front el repte més gran que hem tingut mai al davant: no tornar a deixar a ningú enrere".
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
Avançar cap a la metròpoli cohesionada requerirà de noves formes d’innovació social que proporcionin eines per enfortir les comunitats en els processos que condicionen i configuren la metròpoli.
La construcció col·lectiva de la metròpoli, un dels fonaments del dret a la ciutat, com a eina per donar resposta a la diversitat de necessitats de la ciutadania.
"En les circumstàncies actuals, es requereix d’aquesta cohesió amb la voluntat de treballar colze a colze entre ciutat i universitats perquè la ciència, la innovació i la cultura cali en el teixit metropolità per impulsar el progrés, base de tota millora social."
Joan Guàrdia Olmos, rector de la Universitat de Barcelona
"El treball, l'habitatge, els drets socials, els drets humans i la integració territorial són elements decisius per enfortir la cohesió i per generar noves oportunitats en el context d'una etapa històrica marcada per la crisi sanitària, però també per l'energia i la visió de futur que necessitem per encarar una recuperació cada vegada més propera."
Jordi Ballart i Pastor, alcalde de Terrassa
🔧 En quins àmbits estructurem el treball?
📅 Com treballarem?
IMAGINEM Veure tots (3)
-
Creat el
14/04/2021 -
- 2
-
Creat el
14/04/2021 -
- 2
-
Creat el
14/04/2021 -
- 2
APROFUNDIM Veure tots (6)
-
Creat el
14/04/2021 -
- 0
-
Creat el
05/05/2021 -
- 0
-
Creat el
05/05/2021 -
- 0
-
Creat el
05/05/2021 -
- 6
Compartir: